onsdag 14 oktober 2015

Min studieteknik som tagit mig igenom livet

Hej hej!
Fram tills 8an (dvs när betyg började sättas) var jag största slackern. Skolan var min lekplats, var medelmåttig i allt förutom matten som jag aldrig klarade, uppgifter togs inte seriöst mm. Men sen så insåg jag första dagen i 8an att betygen jag får nu kommer ha vikt i mitt slutbetyg jag får i 9an som sedan resulterar i om jag kan söka in dit jag vill eller inte. Det första provet vi hade i 8an var ett matteprov, jag gick från ett ständigt "ej nått målen" till "MVG". Japp, på första matteprovet fick jag det högsta betyget.

Alla har sina olika motiv till att vilja ha bra betyg, och alla har olika målbetyg. Jag tänkte skriva ett inlägg med tips som jag har använt mig utav och som förhoppningsvis kan hjälpa dig med!


Finn din inre motivation 
I gymnasiet hade jag väldigt mycket annat utanför studierna. Jag gillade inte att gå på lektionerna och gjorde därav ibland inte det. Jag är den första att tala om för er att man KAN få ett A fast man inte går på alla lektioner, men då måste jag även erkänna att det finns kurser jag fått B eller C i istället för A pga. min låga närvaro. Att dra "ehm jag har haft kårarbete" fungerade inte när man bara dök upp på typ var 3e ämneslektion. Håll fast vid din motivation och låt det bli nyckeln i din disciplin.

För att kunna göra allt det jag velat i skolan och utanför skolan har jag varit tvungen att ha ett nyckeldriv. Det är detta driv som kommer ta dig framåt: den inre motivationen.

I grundskolan var min motivation att jag ville kunna komma in på vilken skola jag ville, då jag inte visste vart eller vad jag ville gå. Hellre att ha alla dörrar öppna än några stängda tänkte jag alltid. Det var tanken som fick mig att kämpa i 2 år.

I gymnasiet var det ungefär samma tanke, men här hade jag även andra ting som motiverade mig. Kunskapen i sig gillade jag och jag ville alltid veta mer (om det var intressant dvs) och så ville jag bli klar med så mycket som möjligt för att kunna sitta med elevkårsarbete (<3)

Red ut varför du gör det du gör, vad får dig att gå upp på morgonen och ta dig till skolan. "Jag måste" är inte svaret. Det kanske känns som det, men om det var enda anledningen hade du inte gjort det. Varför måste du? Där har du din motivation.


Planera 
Planera dina studier!
Människor som kände mig i gymnasiet vet att jag var ett planeringsfreak. Hela min kalender var fylld med saker som skulle göras. Jag planerade inte bara in saker o ting som "lunchmöte med vice ordförande" och "UTGÅNG MED TJEJERNA <3" utan även alla mina lektioner och vad jag skulle plugga på varje dag. Vi vet nästan alltid i god tid innan när uppgifter och prov ska vara inlämnade mm. så då går det faktiskt att planera i tid. Var medveten om att studierna kommer ta tid och ju mindre tid du lägger på dem i skolan desto mer kommer du få göra hemma. Detta var inget problem för mig, men var medveten om det. I snitt lade jag mellan 2-5h per dag (exklusive fredag & lördag) på studier. Jag ville nå höga betyg, och då måste man lägga ned tid på det. Det finns ingen enkel väg till framgångarna ;)


Våga be om hjälp
Om något är svårt, gå på resurstiderna eller ha en dialog med lärarna!
Jag hade inte klarat av gymnasiet om det inte vore för en nyckelperson: min mentor Carl.
När det var som tuffast för mig hjälpte han mig strukturera upp mina studier och hjälpte mig ta kontakt med mina olika lärare. Efter den perioden talade jag själv med lärarna när jag inte kunde hänga med eller behövde få något förklarat. Även de lärare som vi ogillar mest blir glada när vi försöker och jag har många gånger blivit bemött på ett förstående sett när jag varit ärlig med mina lärare.
Har du extra svårt med någon kurs rekommenderar jag verkligen att du utnyttjar resurstiderna eller komptiden eller vad ni nu kallar det. Istället för att sitta och dra i håret av frustration har du möjlighet att ta hjälp av en lärare på skolan. Dessa after-school tider är oftast inte så populära bland elever så du kommer garanterat kunna få mer egentid med läraren än vad du fått innan. Då slipper du även plugga mer än vad du måste hemma!


Skapa en tidsrutin
Hitta din studietid. När på dygnet pluggar du bäst? Jag är en morgonmänniska och fungerar inte efter 20.00. Därför satt jag alltid med plugget så fort jag kom hem till 20.00 och sen gjorde jag kårarbete till strax innan midnatt (frivilligt, jag älskade det). Men sen har jag vänner som pluggar på morgonen innan skolan istället, under sina håltimmar eller vänner som väljer att sova när jag vanligtvis pluggar och sen plugga sig igenom hela natten tills gryningen. Personligen förstår jag det inte men det funkar för dem, det är deras studieteknik som gynnar dem bäst!

Studieplats är även oerhört viktigt. Jag kunde aldrig plugga i skolan, var för lättdistraherad där, fanns alltid någon att prata med och skolan kändes aldrig som en plats att plugga på för mig (jag vet jag vet...) Jag pluggade som effektivast hemma vid mitt skrivbord med pianoackord i öronen!


Vänner 
Hitta vänner som motiverar dig till att nå dina mål.
I gymnasiet var jag nästan bara med vänner som hade samma driv som mig. Jag sökte mig inte aktivt till dessa människor utan det var dem jag fungerade bäst med. Om du umgås med människor som ständigt vill skippa lektionen och hellre träffas o fikar innan ett prov än träffas o pluggar bör du fundera på hur denna person påverkar ditt liv, och om hen hjälper eller försvårar ditt arbete i att nå dina mål.


SAKER JAG ÖNSKAR ATT JAG GJORT I GYMNASIET 
Forest 
Appen Forest är a game changer. Jag skojar inte. Det är en koncentrationsapp som hjälper dig hålla dig borta från din mobil medan du pluggar, sitter på lektionen mm. Mer info om appen finns HÄR

Utnyttjad lektionstiden 
Min kompis Julia satt alltid och pluggade på lektionerna och under håltimmarna. När hon kom hem chillade hon, kollade väl på Friends för typ 6e gången. Plugga gjorde hon inte ofta hemma vårt sista år. Varför? Jo hon utnyttjade lektionstiden. Kommer ni ihåg att jag nämnde att jag inte gillade att gå på mina lektioner? Well, hade jag spenderat åtminstone spenderat lite lektionstid åt att plugga och inte se varje "enskilt arbete"stid som "HÄNGA MED MINA VÄNNER-TID!" hade nog inte jag heller behövt känna den enorma stress jag kunde känna, trotts att jag planerade. Jag har även svårt att säga nej, så om någon säger "Lihini kåren behöver dig nu" eller bara "Ska vi gå ut o busa istället" kan jag inte säga nej, fast jag vill. Den enda som drabbas av det är jag. Utnyttja verkligen lektionstiderna till max. Dina andra skolkompisar springer inte iväg, de är kvar där.
Om du inte är aktiv inom någon förening som kräver mycket av din tid i gymnasiet så rekommenderar jag även att du avvarar lite utav dina håltimmar till pluggande, eller kolla igenom dina anteckningar. Men endast om du får ut något av detta! Som sagt var skolan inget ställe som gav mig pluggkänsla så jag kunde aldrig plugga där, om jag inte VERKLIGEN försökte.


Hittat Thomas Frank
Han är din guy för allt inom plugget. Han har hjälpt mig utveckla min teknik och även motiverat mig mer till att plugga. Han får det att verka kul ^^





_____________________________________________________________________________
Universitetet är dock väldigt mycket annorlunda. Jag gick in med samma studieteknik och klarade knappt det på ett hälsosamt sätt. Tipset vi fick var att läsa, markera och anteckna allt innan föreläsningen vilket jag gjorde i 1 månad tills jag insåg att det inte var det mest optimala för mig. Nu läser jag efter föreläsningarna istället så jag förstår bättre det jag läser, jag antecknar sällan det jag läser utan plockar mer ut händelser jag vill läsa på mer om och ord jag inte förstår. Sen markerar jag i boken då det fungerar lika bra för mig. Har även insett att jag inte BEHÖVER läsa allt för att förstå, utan mer det som inte kommer på föreläsningen. Det som kommer på seminariet är det jag behöver kunna inför tentan.

Alla situationer kräver olika metoder. Om något inte känns riktigt rätt, testa en annan metod!


Ha det bra och plugga lugnt



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar